Als een hond voorheen niet bang was voor harde geluiden, dan is de angst aangeleerd en kan ook weer worden afgeleerd.

Vuurwerk wordt alleen gebruikt op bepaalde dagen van het jaar, en knallende uitlaten zijn schaars en onvoorspelbaar.

Onweer is een van de meest voorkomende luidruchtige gebeurtenissen, en een hond kan worden heropgevoed om dit geluid zonder ongemak of angst te verdragen.

Honden kunnen geluid waarnemen van een ongeveer viermaal zo grote afstand als mensen, dus hebben zij ook veel eerder in de gaten dat een onweer naderbij komt. Het is tevens mogelijk dat zij de verandering in luchtionisatie waarnemen, en deze in verband brengen met een eerdere schokkende gelegenheid. Hoe moeilijk dat ook is, mensen moeten niet op de angst van de hond reageren door te proberen hem te beschermen tegen of af te leiden van het geluid. Dergelijke goedbedoelde handelingen versterken de angst alleen maar.

Indien mogelijk, en gewoonlijk houdt dit een bezoek aan een in geluidseffecten gespecialiseerde platenzaak in, dienen de mensen het onweersgeluid na te bootsen, maar dan met een zo laag volume dat de hond er niet van schrikt. Mocht de hond toch in paniek raken, dan mag hij niet worden gerustgesteld. Dag na dag wordt dan het volume iets verhoogd, en als de hond geen angst toont wordt hij beloond. Er gaat gewoonlijk een week of drie overheen voordat de plaat of tape kan worden afgespeeld op realistisch donderniveau zonder dat de hond geschrokken reageert.