Honden raken in auto-ongelukken even makkelijk gewond als mensen.

Hun probleem is natuurlijk dat de meeste niet in staat zijn het slot van hun veiligheidsriem te openen als ze pijlsnel de auto uit moeten.

Een hond mag nooit op de voorste passagiersstoel zitten, tenzij ongewone omstandigheden dit noodzakelijk maken. Zonder het stuurwiel dat enige bescherming biedt is dit de stoel des doods. Bij een ongeval zal de hond waarschijnlijk naar voren vliegen en ernstig gewond raken.

De achterbank is veel veiliger. Als de auto plotseling tot stilstand komt wordt de hond tegen de achterkant van de voorstoelen geworpen. Maar verwondingen als botbreuken doen zich ook dan vaak voor, omdat het dier op de grond valt. Hondenveiligheidsriemen zijn vaak een soort tuig, dat deze gevaarlijke voorwaartse bewegingen voorkomt Ze zitten vast aan de normale riembevestigingspunten en verminderen de kans op letsel als de hond voorwaarts blijft bewegen terwijl de auto al stil staat.

Nieuwsgierige en informatiebeluste honden, vooral kleine honden, klimmen graag op de hoedeplank om door de achterruit te kijken. Deze honden worden kleine projectielen zodra de auto abrupt stopt.

Andere honden hebben hun eigenaars ertoe bewogen speciaal voor hen een stationcar te kopen. Ze vinden het prettig om tijdens een autorit zo nu en dan op te kunnen staan en de benen te strekken. Goed gemaakte afscheidingen tussen de hondenafdeling en het passagierscompartiment verminderen voor beide partijen de kans op letsel.