Nee hoor, zolang een hond er niet zoveel afknaagt dat ze gaan bloeden; maar dat komt eigenlijk meer bij mensen voor dan bij honden.

Middelgrote en grote honden verslijten hun nagels op een natuurlijke manier, en hoeven ze niet af te bijten totdat ze ouder worden en de nagels te ver doorgroeien.

Heel kleine honden daarentegen wegen zo weinig dat zonder regelmatige verzorging hun nagels veel te lang worden en problemen gaan opleveren met lopen en rennen.

Een typische nagelbijter gaat eenvoudig liggen en knabbelt op zijn klauwen om de scherpe punten eraf te bijten. Sommige bijters liggen op hun rug, en gebruiken de ene poot om de andere vast te houden tijdens het verzorgingsproces. Maar de meeste honden hebben menselijke hulp nodig.

Bij alle pups moeten de nagels worden geknipt als ze tussen de acht en twaalf weken oud zijn. Alleen de scherpe punt wordt van de nagels afgeknipt. Dit gaat het beste met een nagelknipper die als een guillotine werkt Nagelschaartjes die de nagels tussen twee bladen afsnijden kunnen pijn veroorzaken bij nagels die dik zijn, zoals op latere leeftijd het geval is.

Binnenin de nagel bevindt zich levend weefsel, en dat bloedt en doet pijn als het per ongeluk wordt stukgeknipt. In glanzend witte nagels kun je het goed zien en vermijden, maar bij zwarte nagels is de levende kern onzichtbaar. Alle nagels die bij het lopen gewicht dragen ondervinden slijtage, maar hubertusklauwen hebben activiteit noch functie, zodat ze het meest in de gaten gehouden moeten worden; vooral bij rassen als de Pekinees waar ze vaak rondgroeien tot ze de huid doorboren en naar binnen dringen.

Alle nagels moeten maandelijks worden geïspecteerd en verzorgd.