Mijten, luizen en vlooien komen van andere dieren, niet noodzakelijkerwijs alleen van honden.

Heel jonge, oude en minder gezonde honden hebben het meeste last van deze zwartrijders.

Demodex-mijten worden door de moeder vlak na de geboorte overgebracht op haar pups; ze bevinden zich in de haarfollikels van veel gezonde honden, maar in kortharige rassen als dobermanns en bull-terriërs vermenigvuldigen zij zich bijzonder snel en kunnen voor vervelende huidproblemen zorgen.

Het is vermoedelijk een niet goed functionerend afweersysteem van de hond dat deze diertjes toestaat zich zo snel te vermenigvuldigen, en daarom helpt routinematige behandeling met antiparasietenshampoo ook niet goed. Krachtiger middelen zijn vereist.

Schurftmijten kunnen worden overgenomen van andere dieren, waaronder ook andere honden. Vossen zijn een algemene bron en naarmate vossen steeds meer verstedelijken neemt het aantal schurftmijtgevallen bij honden toe. Deze mijten graven zich diep in de huid in, hetgeen de reden vormt waarom insektenbestrijdende shampoos meerdere weken achter elkaar moeten worden gebruikt.

Bijtende en zuigende luizen zijn ook een moederlijke gift. Ze duiden op een slechte hygiëne; ze leven op het huidoppervlak en kleven hun glimmende eitjes aan de haren vast. Ze kunnen net als vlooien makkelijk worden bestreden met een insektenbestrijdende shampoo of spray.