Het is voor mensen moeilijk om doofheid bij honden te herkennen, vooral bij oudere honden, omdat ze niet kunnen bepalen of gebrek aan reactie wordt veroorzaakt door toenemende onafhankelijkheid of gehoorverlies.

Doofheid komt bij jonge honden weinig voor en treedt slechts algemeen op bij bepaalde, vaak hoofdzakelijk witte rassen, vooral buil terriërs, dalmatiners en sealyhams. Deze honden worden met gehoor geboren, maar tegen de tijd dat ze twaalf weken zijn worden ze doof.

Het is een erfelijke vorm van doofheid, en het risico zal worden overgebracht op eventuele nakomelingen van de hond. Grote hoeveelheden oorsmeer zullen zeker het gehoor verminderen, hoewel het op zichzelf geen doofheid veroorzaakt.

Het spreekt vanzelf dat geregeld schoonmaken van de oren deze vorm van slechthorendheid onder controle houdt.

Gehoorverlies dat met de leeftijd verband houdt; deze vorm komt heel vaak voor bij golden retrievers boven de twaalf jaar; wordt door de hond vaak gecompenseerd door een beter gebruik van andere zintuigen. Ze weten dat er een mens aankomt doordat ze de trillingen van zijn voetstappen op de grond waarnemen.

Maar hoe zij weten dat op een andere verdieping de koelkast wordt geopend blijft een raadsel. Gehoorverlies is bij honden net zo algemeen als bij mensen; de oude dag is de meest voor de hand liggende oorzaak. Honden kunnen hun mensen het beste duidelijk maken dat ze doof zijn door niet te reageren op kalm uitgesproken prettige woorden als ‘eten’, ‘park’ of ‘wandelen’.