Cortisone is het meest effectieve medicijn tegen jeuk, en een heel bekende bijwerking is een tijdelijke toename van de dorst.

Hoewel deze vorm van behandeling vaak absoluut noodzakelijk is en buitengewoon effectief wanneer beperkt tot een korte periode, kan ze riskant zijn bij langdurig gebruik.

Cortisone onderdrukt de jeuk terwijl de oorzaak, parasieten bijvoorbeeld, wordt weggenomen. Het is geen remedie. Soms kan de oorzaak niet worden weggenomen.

Sommige honden, vooral witte of hoofdzakelijk witte honden zoals West Highland witte terriërs en Engelse setters, zijn allergisch voor stofmijten, menselijke huidschilfers, grasstuifmeel of-sap en andere onderdelen van het milieu die redelijkerwijs niet kunnen worden geëlimineerd. Als dit het geval is en de hond kan niet ongevoelig gemaakt worden, dan moet hij medicijnen hebben om zijn leven zo plezierig mogelijk te houden.

Antihistaminen verminderen jeuk bij honden minder goed dan bij mensen, maar als gevolg van recente ontwikkelingen is het toch het proberen waard. Als de ene soort geen effect heeft kan de andere worden geprobeerd. Natuurlijke vetten in bernagie en sleutelbloemolie verminderen de neiging tot krabben maar ze moeten in grote hoeveelheden worden ingenomen, tot soms achtmaal de aanbevolen dosis; en dat kan duur worden. Alvorens men zich aan deze vorm van preventie waagt, is het zinvol de dierenarts te raadplegen.