Het is te laat voor bezorgdheid. Honden met maar een teelbal zijn ongeschikt voor hondenshows, hoewel sommige reuen een siliconenbal hebben gekregen.

Hun vruchtbaarheid is nauwelijks minder dan normaal, dus een niet ingedaalde testikel verhindert de voortplanting niet.

Het probleem is genetisch, en komt bij sommige rassen vaker voor dan bij andere, dus als men het probleem onder controle wil krijgen moet seks vermeden worden. Het heeft ook zin om seks te vermijden, want een niet ingedaalde teelbal heeft een veel grotere kans op kanker dan een volledig ingedaalde.

Testikels zijn erop gebouwd om het meest effici├źnt te werken bij een temperatuur die enkele graden onder die van het lichaam ligt. Dat is ook de reden waarom zij uit de buikholte neerdalen. Niet ingedaalde teelballen bevinden zich in een warmer klimaat, waardoor hun zaad niet zo gezond is en de kans op tumoren groter is.

Als een hond een of twee niet ingedaalde testikels heeft, moet hij ieder jaar een volledig lichamelijk onderzoek ondergaan. Soms bevindt de boosdoener zich in het kanaal tussen buikholte en scrotum en kan daar door tasten duidelijk in gevoeld worden.

In andere gevallen zit hij hoog in de buurt van de nieren, waar hij zijn bestaan begon. Bij het eerste teken van een toenemende omvang moeten zulke ballen operatief verwijderd worden.