Je bent de enige niet want jeuk is de meest voorkomende reden waarom honden een dierenarts bezoeken, en geloof het of niet: vlooien zijn vaker de oorzaak van jeuk dan alle andere oorzaken bij elkaar.

Benader het probleem op een systematische manier.

Kijk eerst of er vlooiebeten zijn. Jeuk wordt niet veroorzaakt door de vlooien zelf, maar door het speeksel dat zij achterlaten bij het nuttigen van de maaltijd.

Hoewel vlooien de meest algemene oorzaak zijn van jeukerige huidziekten, kunnen andere huidparasieten zoals oormijten, huidmijten en luizen net zo irritant of zelfs nog erger zijn.
Huidinfectie is ook heel vervelend. Schimmelkwalen, in het bijzonder dauwworm, zijn hoogst irritant, terwijl oppervlakkige of diepe bacterie-infecties bij bepaalde rassen als cocker spaniels en golden retrievers verhoudingsgewijs vaker voorkomen dan bij andere.
Allergie voor natuurlijke componenten in het milieu zoals gras of zelfs voedsel veroorzaakt een jeukende huid, en dan zijn er natuurlijk planten als brandnetels die behalve mensen ook honden de kriebels kunnen bezorgen.
Tenslotte zijn er de zeldzamer oorzaken. Een slechte bloedcirculatie in de lever of problemen met de filtering der nieren kunnen zich uiten in een jeukerige huid.

Natuurlijk variƫren de behandelingen aanzienlijk, en daarom is het zo belangrijk om precies vast te stellen wat de oorzaak is van de jeuk en de haaruitval.